De Golf in Leidsche Rijn: appelbomen voor gemeenschapsgevoel

Buro Mien Ruys ontwierp de buitenruimte in en rond De Golf, een groot multifunctioneel woon-zorggebouw in Leidsche Rijn. Het langgerekte terrein wordt doorkruist door de ‘Scenic Walk’, een 4m brede wandelroute dwars door de wijk. Er bleef een smalle strook over tussen de ‘Scenic Walk’ en de woningen aan weerszijden. Het vormgeven van vloeiende en vanzelfsprekende overgangen naar de woningen, met aandacht voor de privacy van de bewoners was het uitgangspunt. Het ontwerp bestaat uit een grindvloer en hagen haaks op de 'Scenic Walk'. Zo ontstaat er met

groene middelen afstand, zonder harde grenzen of hekken te gebruiken. De hagen verschillen in soort en hoogte en zorgen voor ruimtelijke afwisseling. In contrast met de strakke hagen staan er los gestrooide bomen en banen met wuivende siergrassen. Een goed overwogen materiaalkeuze is bij kleine ruimtes essentieel. Het gekozen Maasgrind heeft een mooie warme tint, die past bij de gevel van het gebouw. De patio bij de kerk is een verstilde groene ruimte met solitaire esdoorns. Van binnenuit kijk je onder het bomendak door de ruimte in. De binnentuin in het woonblok is een collectieve boomgaard, met vruchtbomen in gras en verplaatsbare picknicktafels. Zo worden allerlei ontmoetingen tussen de bewoners gestimuleerd. ‘Buurman, hoe verdelen we de appeloogst dit jaar?’

Time: 0.4020
Mem: 3,84MB