Venwoude Lage Vuursche: langlopende betrokkenheid bij een bijzondere locatie

Venwoude is een centrum voor trainingen op het gebied van persoonlijke groei. Het ligt in de bossen bij Lage Vuursche. Op het terrein wonen mensen in een commune. Als bureau zijn we al ruim 15 jaar betrokken bij de ontwikkeling van het landgoed. Veel mensen komen hier voor het eerst voor een cursus en zijn onwennig of vinden het spannend. Een goede routing vanuit de parkeerplaats naar de verspreid liggende onderdelen van het centrum is dus van groot belang.

Daarnaast is het een hele puzzel om ook taxi’s, de bevoorrading door vrachtwagens en de aan- en afvoer van vuilcontainers vanzelfsprekend vorm te geven, zonder hekken en borden. De privédelen van de bewoners zijn door middel van gebogen hagen afgeschermd van de openbare routes. Zo ontstaan verblijfsplekken aan de binnenkant  van de haag en looproutes aan de buitenkant. Een paar plekken zijn echt verbijzonderd. Een voorbeeld is de zonneweide met bloemenborders bij de pyramide. Een ander voorbeeld is de meditatieve stiltetuin. Het ven in het bos is onversierd gebleven, de ruimte was goed zoals hij was.

Momenteel wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van twee duurzame paviljoens, Zonnedauw en Gentiaan, als nieuwe groepsruimten.

Referentiebeelden: Felsch Architecten

Voor meer nieuws lees hier

Time: 0.3146
Mem: 3,85MB